Copyrights

Vragen over copyrights

Wat betekent het symbool (©) in de footer van buitenspel verhalen?

Dit symbool betekent dat de content (gepubliceerde inhoud) op de website van Buitenspel Verhalen auteursrecht en -bescherming bevat. Kort gezegd dus: de inhoud van Buitenspel Verhalen bevat copyrights. 

Wat is copyright of auteursrecht?

Copyright is een ander woord voor auteursrecht. Op alle artikelen en publicaties (tekst, foto’s, tekeningen/illustraties, infographics, podcasts en video’s) rust auteursrecht. Dat wil zeggen dat de redactie van Buitenspel Verhalen of een mogelijke geïnterviewde uitsluitend recht heeft om deze publicaties openbaar te maken of te verveelvoudigen. 

Mag ik publicaties herpubliceren?

U mag een artikel niet zomaar kopiëren en ter beschikking stellen aan het publiek op bijvoorbeeld een website, intranet of in een nieuwsbrief, boek, presentatie, radio- of televisie-uitzending. Het overnemen van een volledig artikel van de website zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar is niet toegestaan. Dit mag ook niet als Buitenspel Verhalen als bron genoemd wordt. Datzelfde geldt voor de APA-normen, deze zijn alleen genoeg als er van tevoren schriftelijke toestemming is gegeven door de redacteur, beheerder of gehele redactie van Buitenspel Verhalen. 

Mag ik afbeeldingen herpubliceren?

U mag een afbeelding niet zomaar kopiëren en ter beschikking stellen aan het publiek, zie voor voorbeelden hierboven. Het overnemen van een volledige afbeelding van de website, social media of ander platform zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar is niet toegestaan. Dit mag ook niet als Buitenspel Verhalen als bron genoemd wordt. Datzelfde geldt voor de APA-normen, deze zijn alleen genoeg als er van tevoren schriftelijke toestemming is gegeven door de redacteur, fotograaf, beheerder of gehele redactie van Buitenspel Verhalen. 

Mag ik citeren of een publicatie gedeeltelijk overnemen?

U mag altijd een artikel of publicatie citeren, mits u de APA-normen volgt. Maar wat houdt citeren precies in? Citeren betekent dat u van Buitenspel Verhalen een tekstfragment, van maximaal vijftig woorden, uit een artikel/special of getranscribeerd fragment van maximaal vijftig woorden, uit een podcast/video over mag nemen, zolang u daarbij linkt naar de originele pagina op deze site en de titel en originele datum noemt.

Mag ik linken naar een publicatie van de website van buitenspel verhalen?

Ja, dat mag, graag zelfs! U mag tot zeventig woorden vrij citeren, maar zorg bij plaatsing wel voor het toevoegen van bronvermelding volgens de APA-normen. 

Toestemming vragen

Eén van de mogelijkheden om te zorgen dat u de regels rondom auteursrecht niet schendt, is het vragen van eenmalige schriftelijke toestemming om het gehele artikel, de gehele special/podcast/video te gebruiken. Bijna altijd zijn hier kosten aan verbonden. Toestemming vraag u via deze pagina of mail naar copyrights@buitenspelverhalen.nl

Waarom heb ik toestemming nodig om publicaties te gebruiken?

Content heeft waarde. De (geschreven) verhalen kunnen gedeeltelijk privé zijn of op een andere manier persoonlijk. Het in stand houden van dit netwerk kost geld.

Mag ik publicaties printen/kopiëren?

Ja, maar uitsluitend voor eigen gebruik door particulieren. Daarnaast mogen publicaties ook gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden. Echter geldt voor deze vorm wel andere regels. Ten alle tijde mag een publicatie niet publiekelijk ter beschikking gesteld worden zonder schriftelijke toestemming van de beheerder, redacteur/auteur of gehele redactie van Buitenspel Verhalen. 

Welke URL kan ik gebruiken als ik een deeplink naar de bron wil plaatsen?

Een deeplink is de exacte link naar het desbetreffende artikel/de desbetreffende special, podcast of video op onze website. Deze linkt dus daadwerkelijk door naar de content zelf en niet naar de homepagina van de site. U kopieert de link boven in de adresbalk, wanneer u daadwerkelijk op de pagina bent die u wilt gebruiken/citeren. 

Wisselen de URL's na verloop van tijd of zijn ze permanent?

De URL’s zijn altijd permanent, tenzij de website verandert is. Als dit in een dergelijk bijzonder geval niet zo blijkt te zijn, kunt u contact opnemen via deze pagina. Mogelijke, andere redenen zijn dan: de pagina, het bericht of de titel van een bericht of pagina is verwijderd of gewijzigd, waardoor het mogelijk is dat de link gewijzigd of veranderd is. Wanneer dit laatst het geval is, accepteert Buitenspel Verhalen deze reden en kan de redactie u niet aansprakelijk stellen voor het ongeoorloofd overnemen van een publicatie. 

Mag ik de RSS-feeds gebruiken?

RSS-feeds mogen alleen voor privédoeleinden gebruikt worden. Een RSS-feed heeft namelijk altijd een link naar de bron. Commercieel hergebruik, bijvoorbeeld door middel van aggregeren is niet toegestaan. 

Mag ik gebruik maken van i-frames?

Nee, dit is in geen enkel geval toegestaan. 

Mag ik een filmpje/video gebruiken voor herpublicatie?

Voor filmpjes/video’s geldt exact hetzelfde als voor stilstaand beeld. U mag deze gebruiken voor herpublicatie, mits u hiervoor om toestemming vraagt. 

Mag ik het logo gebruiken op mijn eigen website?

Nee, dit mag niet zonder toestemming. Neem altijd vooraf contact met ons op. 

Andere vragen

Partnership en advertorials

Voor content dat ontstaan is binnen een partnerschap of dat het eticket advertorial draagt, geldt hetzelfde als voor andere publicaties. Daarnaast is het ook verplicht om tevens contact op te nemen met de partner waarmee Buitenspel Verhalen de content gecreëerd heeft. 

Voor meer vragen rondom partnership en advertorials, mail naar copyrights@buitenspelverhalen.nl of gebruik het contactformulier en vermeldt a.u.b. in het onderwerp dat uw bericht over partnership en advertorials gaat. 

Overige vragen

Nader contact nodig vanwege de content/inhoud of copyrights? Stuur dan een mailtje naar copyrights@buitenspelverhalen.nl of gebruik het contactformulier.

Redactie en beheerder Buitenspel Verhalen

Dit versie 1.4 van deze copyrightspagina. Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 7 oktober om 19:17uur.